Indlæser video...
Af Steffen Neupert & Magnus Vincents Fischer
Udgivet

I samarbejde med TV 2 Nyheder
Det er "lidt et dilemma", at anlægget overhovedet er blevet til virkelighed. Derfor må regeringen træde til, mener brancheorganisation.
Det kan i teorien erstatte fossile brændsler i nogle af verdens mest forurenende brancher.
Men selvom teknologien findes, og selskaber som Mærsk, Lego og Novo Nordisk sukker efter det, er produktionen af såkaldt grøn metanol aldrig rigtigt kommet ud af starthullerne.
I hvert fald indtil nu.
Det er virkelig vigtigt, at nogen faktisk gør det her i den virkelige verden
Jeppe Juul, transportpolitisk chef i Rådet for Grøn Omstilling
Tirsdag åbner European Energy og Mitsui & Co. nemlig verdens største kommercielle e-metanol-fabrik. Og den ligger i Kassø i Sønderjylland.
Dermed lykkes de, hvor mange andre er fejlet. Men det er stadig kun en dråbe i havet, lyder det fra blandt andre energisektorens brancheorganisation, Green Power Denmark.
- Det er et stort projekt, men det er slet ikke nok, siger direktør for vedvarende energi og Power-to-X, Camilla Holbech.
Et hønen og ægget-problem
Metanol kaldes også for træsprit og kan blandt andet udvindes fra fossile brændstoffer.
Men det kan også laves grønt. For eksempel ved at bruge strøm fra vindmøller og solceller til at omdanne vand til brint, som så igen kan kombineres med CO₂ og blive til "grøn" metanol eller e-metanol.
Det kan i teorien erstatte fossile brændstoffer i nogle af verdens mest forurenende brancher – blandt andet i produktionen af plastik eller i tankene på containerskibe.
Anlægget i Kassø er langt fra det første af sin slags, men i de seneste år er en række lignende anlæg blevet sløjfet. For eksempel da Ørsted i august droppede sin grønne metanolfabrik i Sverige, Flagship One.
Det er nemlig hundedyrt at starte en stor produktion af e-metanol. Og derfor må selskaberne bag også på forhånd sikre sig, at de har nok kunder, som vil købe brændstoffet til en høj nok pris.
Og det var der ifølge daværende topchef i Ørsted, Mads Nipper, ikke sidste sommer.
- Der er simpelthen ikke økonomi i at lave grønne brændstoffer i den skala, som et selskab som Ørsted har brug for, sagde han til TV 2.
Problemet er bare, at de mulige købere af brændstoffet står i et lignende dilemma. For skal de omstille sig til metanol, må de også være sikre på, at der er nok af det til en god nok pris.
Men det 'hønen og ægget-problem' lader nu til at være løst.
Lynanalyse - Jens Nymark, erhvervsanalytiker
Den nødvendige omstilling af transport og produktion har brug for dagens sejr ud for Aabenraa efter bekymrende nederlag med falne metanolprojekter på stribe.
Energi-entreprenøren Knud Erik Andersen viser, at det kan lade sig gøre at producere og sælge grøn metanol på det frie marked, men det kræver mere end en visionær rigmand at skabe et økonomisk bæredygtigt energialternativ.
Der skal simpelthen melde sig flere kunder, der som Lego, Mærsk og Novo Nordisk er klar til at betale mere for den grønne metanol.Kassø-anlægget giver grund til at kæmpe kampen.
Lego og Novo står klar til at købe
Når Kassø E-metanolanlæg begynder at producere grøn metanol, står en række af Danmarks største selskaber klar til at købe det.
Ikke mindst rederigiganten Mærsk, som ifølge sin chef for energiomstilling, Morten Bo Christiansen, "har et kæmpe behov" for at finde nye og mere klimavenlige måder at fragte varer rundt i verden på.
I første omgang vil Mærsk hælde brændstoffet fra Kassø i tanken på containerskibet Laura Mærsk, der i 2023 blev søsat som det første i rederiets nye flåde af grønne containerskibe.
- Siden har skibsfarten bestilt flere end 300 skibe, der kan sejle på metanol. Så markedet har behov for projekter som dette, siger Morten Bo Christiansen.

Men Mærsk er ikke den eneste danske erhvervskæmpe, der er dukket op til åbningsfesten i Kassø.
Både Lego og Novo Nordisk er også repræsenteret ved ceremonien.
De to selskaber har nemlig det tilfælles, at de bruger store mængder plastik. Og den plastik skal i højere grad laves af e-metanolen fra Kassø Power-to-X-anlægget.
Hvor Lego i årevis har arbejdet på at gøre deres ikoniske plastikklodser grønne, forsøger Novo Nordisk at gøre plastikken i deres medicinsprøjter mere bæredygtig.
Det kunne for eksempel være de penne, som bruges til at sprøjte medicinalselskabets to superhits, Wegovy og Ozempic, ind i kroppen.
- E-metanol er for os en ny måde at producere plastik på, og vi ser partnerskabet som en oplagt mulighed for at gå forrest. Det er ét af flere initiativer, som skal bidrage til at omstille Novo Nordisks produktion af plastik, siger direktør for miljøstrategi hos Novo Nordisk, Dorethe Nielsen.

Kassø er et vigtigt skridt
Anlægget i Kassø er bygget klos op ad den 340 hektar store solcellepark i Kassø, som også skal levere en del af strømmen til anlægget.
Det anslås, at Kassø e-metanol-anlæg kan producere omkring 42.000 ton metanol om året.
I videoen herunder kan du se den første metanol blive tappet i Kassø. Og spørger man Rådet for Grøn Omstilling, er det ikke et øjeblik for tidligt, at der bliver åbnet for hanen.
Lige nu er grøn metanol nemlig det bedste bud på et brændstof, der kan erstatte olie de steder, hvor strøm ikke kan bruges. Det siger rådets transportpolitiske chef, Jeppe Juul.
- Det er virkelig vigtigt, at nogen faktisk gør det her i den virkelige verden. For vi er langt bagud i den grønne omstilling, for eksempel i søfarten, siger han.
Hos Green Power Denmark er direktør for vedvarende energi og Power-to-X, Camilla Holbech, også begejstret for dagens åbning.
Men det nytter ikke at hvile for længe på laurbærrene, understreger hun.
- Industrialiseringen af Power-to-X er først lige begyndt. Der er Kassø et vigtigt skridt for at vise, at man godt kan få enderne til at mødes. Nu er det næste skridt at opskalere og få priserne ned, siger Camilla Holbech.
Staten skal hjælpe markedet i gang
Til trods for, at anlægget i Kassø allerede har sikret sig købere af deres grønne metanol, er der ifølge Camilla Holbech stadig store problemer med at sikre en indtjening for nye e-metanol-anlæg.
Derfor opfordrede Green Power Denmark i en rapport i starten af måneden regeringen til at træde til.
Konkret mener brancheorganisationen, at staten bør holde hånden under nye e-metanol-projekter ved at agere mellemmand mellem producenter og købere af det grønne brændstof.
Og pengene skal komme fra statens indtægter fra CO₂-kvoter i luft- og skibsfarten, lyder forslaget.
- Vi har i Danmark alle tænkelige forudsætninger for at give det her spirende marked et rygstød og blive verdensførende. Men det kræver altså, at vi rykker nu, siger Camilla Holbech.
Men er der overhovedet brug for det rygstød? Anlægget i Kassø viser vel, at producenterne og køberne af e-metanol godt kan mødes uden statens hjælp.
- Det er jo på sin vis lidt et dilemma, at Kassø kan lade sig gøre. Men for at vi kan tage de næste skridt og skalere op, viser vores markedsafdækning, at der er brug for at risikoafdække for dem, der skal producere brændstofferne.

Af Pia Thordsen
Udgivet
Hver dag kører frivillige i foreningslivet, lærere og andre, der arbejder med børn, rundt med andre folks børn i bilen. Fredag gik det galt for en af dem. Men hvad skal man egentlig sikre sig, før man tager andre folks børn med i bilen – eller før man sender sit barn med andre ud at køre?
Det er mange ting her i livet, der går godt.
Faktisk langt det meste. Derfor er det ofte først, når noget går galt, vi vågner op og kommer i tanker om, at vi burde have sikret os.
Fredag kørte en teknisk servicemedarbejder fra Hornsyld Skole frontalt ind i en varebil med fire børn i bilen, da de var på vej hjem fra et arrangement i Horsens.
I alt havde syv elever fra skolen været med på turen. Fire af dem sad i den forulykkede bil. Føreren blev dræbt ved sammenstødet, mens børnene efterfølgende blev behandlet for større og mindre skader.
Et barn er fortsat indlagt.
Vi har her samlet fakta om, hvordan børn og fører er sikret ved sådan en ulykke, og hvordan man kan sikre sig bedre, end man er sikret gennem de lovpligtige forsikringer.
Et delt ansvar
At køre galt med en bil fuld af børn er formentlig et skrækscenarie for langt de fleste.
Men børn – og andre passagerer er faktisk ret godt sikret med de regler, der findes i Danmark.
Det fortæller Anja Lintrup Sørensen, som er chefkonsulent i brancheforeningen Forsikring & Pension.
Men det kan være en særdeles god idé at tegne ekstra forsikringer på både børn og fører.
Der er desuden en række grundlæggende ting, føreren af bilen bør sikre sig, inden han eller hun kører afsted med andres ”guldklumper” som passagerer.
Barnets sikring
Det er lovpligtigt at have sin bil ansvarsforsikret, og det betyder, at samtlige passagerer i bilen – samt eventuelt personer i modpartens bil – er forsikret gennem bilens ansvarsforsikring i tilfælde af en ulykke.
Ansvarsforsikringen dækker varige mén og behandling efter erstatningsansvarsloven.
Alligevel kan det ifølge Anja Lintrup Sørensen være en god idé at tegne en børneulykkesforsikring, inden man sender sit barn ud at køre.
- Hvis et barn involveres i en trafikulykke, kan det være bedre dækket – og eventuelt dobbelt-dækket på mén-erstatning – hvis der er tegnet en privat ulykkesforsikring på barnet, fortæller Anja Lintrup Sørensen.
Bilens ansvarsforsikring dækker følgende:
Varige mén
Svie og smerte
Tabt arbejdsfortjeneste.
Kilde: Forsikring & Pension
Ekstra forsikring er forældrenes ansvar
En børneulykkesforsikring kan – afhængigt af den dækning, man har valgt – sikre barnet livslang behandling af skader, der er opstået ved ulykken. For eksempel tandskader, som først kan behandles færdige, når barnet bliver voksen, eller behandling af andre mén efter ulykken.
Det er op til forældrene, om de vil forsikre barnet. Men det kan der være god grund til at gøre - ikke kun af hensyn til trafikulykker.
- En ulykkesforsikring har den fordel, at den dækker alle typer ulykker, et barn kan blive udsat for. Ikke kun skader i trafikken, siger Anja Lintrup Sørensen.
Hvis den forulykkede bil af en eller anden grund ikke er forsikret, er passagererne i bilen fortsat forsikret gennem Dansk Forening for International Køretøjsforsikring, DFIM, som opkræver dagbøder fra bilejere, der mangler ansvarsforsikring på et indregistreret køretøj.
Ulykkesforsikringen dækker i forbindelse med bilulykker typisk følgende:
Varige mén – typisk ved méngrad på over 5 procent
Behandlingsudgifter (fx fysioterapeut og kiropraktor)
Tandskade
Derudover dækker ulykkesforsikringer alle typer af skader – ikke blot skader i forbindelse med trafikulykker eller -uheld
Kilde: Forsikring & Pension
Førerens sikring
Når det gælder den lærer eller frivillige, der kører andres børn til og fra kamp og træning eller lignende, er det afgørende, at færdselsloven overholdes.
Føreren har ansvaret for at børn og andre passagerer er fastspændt korrekt.
Børn under 135 cm skal sidde korrekt fastspændt i en godkendt autostol eller på en selepude, mens børn over 135 cm kan have en almindelig sikkerhedssele på.
Ifølge Anja Lintrup Sørensen vil det aldrig gå ud over barnets – eller passagerens – erstatning, hvis færdselsloven ikke er overholdt.
Forsikringen gælder uanset for ”offeret”, men føreren kan derimod blive udsat for et krav fra forsikringsselskabet, hvis der har været tale om grov uagtsomhed, men typisk vil et barn / passager, der ikke er fastspændt, udløse en bøde og eventuelt et klip i kørekortet.
Staffen hvis et barn under 15 år ikke er spændt fast i bilen:
Et klip i kørekortet
En bøde på 2.000 kr.
500 kr. til Offerfonden
Kilde: Rådet for Sikker Trafik
Anja Lintrup Sørensen peger desuden på, at føreren ikke er forsikret af bilens ansvarsforsikring, og derfor bør have sin egen forsikring – for eksempel en førerulykkesforsikring eller en ulykkesforsikring.